7-? Juni 2015

Garden Leave - Sommer

7 Juni - ? Juni 2015
Deltagere: Bo
Besøg: Niels og Matha

  • Lave samlingerne af tag og ende mur
  • Holde haven når vejret er for godt.


Haven i Helsingør

Det blev igen en hurtig tur til Helsingør.

Nåede lige at pakke en brændestak om og vende en låge. Mondeoen blev vasket og rengjort og jeg blev klippet af Jens. Kældertrappen blev renset og ukrudt fjernet fra gården. Et par hække blev klippet og haveaffald med mere blev kørt til genbrug.

Lige nu blomstre rhododendronen og magnolien med syrenen i baggrunden.


Haven i Augustenborg

Hvad skedte der så den første uge?

Kurt hygger sig med at fjerne mere af buskaset foran huset.

Intet arbejde uden musik. Og Volvoen må tages i brug mod dette grønne vildnæs.

4 læs blev kørt væk.



Jeg kom endelig op på stilladset. Taget mangler den yderste række tegl i begge ender. Det er fra tagfoden op til valmen. De tagsten skal ligge oven på muren og mures fast. Men muren skal rengøres og lyftes da det nye tag ligger 7-8 cm højere end det gamle. Selve overgangen fra afslutningen af undertaget til endemuren skal laves på en speciel måde. Det hedder afslutning af tag ved gavle.


Underpappet bøjes op.
Der skal isoleres og det hele afdækkes

Muren skal rengøres


Der skal mures en sten op hele vejen

Og så skal det helst udføres så det bliver pænt og falder ind i den eksisterende struktur på gavlen.


9 tagsten i hver side.

Muren skal lyftes en sten hele vejen op.

Jeg startede her

Vinduerne i gavlen bliver restaureret

Min ´nye´ høvlbænk til 1000 kr.

Endnu 25 l borebille gift (2500 kr)

Endnu engang kom Kurt mig til hjælp. Jeg fortalte ham at jeg havde købt en kran for at bruge den senere til at lyfte alt det mørtel op der skal bruges til graterne og kip.

Straks gå han i gang med at konstruere. Efter et par overvejelser må han ud på sit "lager" (læs: genbrugsstationen) og i gammelt jern finder han en rustfri antenneholder som han straks forvandler til en krarnholder. Fantastisk arbejde.


Klar til næste gavl.

De gamle tagvinduer i valmene er nu færdig renoverede.

Dem begyndte jeg på i maj.

De skal sættes i tagfladen med et dreje-kip vindue, nedenunder i undertaget, der åbner indad.

Og så her et lille besøg.

Så holder der pludselig en bil foran huset og en mand stiger ud. Jeg går ud for at snakke med ham. Det viser sig at være Hans Buk Daugaard der boede i baghuset for 42 år siden (72-73). Han boede der et år og ville gerne gense stedet. På daværende tidspunkt gik han i 5. klasse over på skolen så han har jo nok været en 12-13 år. Han boede i byen i 3 år men flyttede hurtigt en dag da faderen havde fået arbejde i Horsens.

Han fortalte en del. Dengang var der de store træer (valdnød, vandgran, lærk og birk) små træer og alt ved hus og have i fineste stand. Mogens Christensen byggede på en stor båd i laden. Han havde været forbi i 94 og dengang var forfaldet tydeligt begyndt.

De boede på 1. sal når man kommer op af den selv samme trappe og venyl gulv. Man kan jo stadig se hvor værelserne har været selv om Mogens, af ukendte grunde, har valgt at rive væggene og lofterne ned. Det nu et store rum på 1. sal var dengang to værelser mod nord (mod Ahornvej) og to værelser mod syd (mod Bagergyden) delt op af gangen og trappen med et lille wc ud mod vest. De havde køkken i det nord-vestligste værelse med dør der lukkede ud i gangen. Far og mors soveværelse var det nord-østligste værelse. De havde stue på den anden side af gangen ud mod haven (det syd-vestligste). Inde i det syd-østligste boede der en kvinde der også havde de to værelser inde bag.

Han og hans bror boede på 2.sal med værelser ud mod Ahornvej (nord). Han havde værelset til venstre (vest) ud mod haven og hans bror det mod øst ud mod skolen. Fra sit vindue kunne han let se over på brandstationen og skolen. De havde ingen varme på værelserne. I vindueskarmen kunne han stadig se mærkerne af at han dengang lige skulle prøve en ny løvsav.

Mogens var anset for at være en rigtig god snedker og dygtig til træudskæringer.

Jamen, så er det den 16. juni og jeg er nu 63 år !!

Så var jeg lige en tur forbi byens Galleri KunstPunkt.

Her var en udstilling med temaet Augustenborg.

Der var selvfølgelig billeder og tegninger af de gamle huse, hvor også mit var med. Det skyldes at en af de udstillende kunstnere var Inge Hingst der bl.a. havde udstillet noget om sit barndomshjem.

Blandt andet denne liste af ejere af Bagergyden hvor jeg så købte den af hendes forældre Mogens og Elisabeth Hingst Christensen.

Også med et nyt gammelt billed af huset. Året kendes ikke men prøv lige at se forhaven. Inge fortalte også at den lange hvide mur i mange år var bagmuren til et stort drivhus i forhaven der hvor terressen er nu.

Et par dage senere kom Niels og Martha (min guddatter) forbi. Så blev der lige slappet godt af samt en tur til Tyskland for at proviantere.

Og så var vi til ringridning. Der var flag over hele byen. Rigtigt flot. Desværre var programmet lidt uambitiøs. Optoget med musik og heste vendte om da de nåede byen og drog ud af Kettingevej. Monstro det ikke var mere festligt at ride frem til slottet og pladsen foran som det jo er sket så mange gange før i Hertugbyens historie. Så havde campisterne og turisterne i parken og havnen nok kunnet høre dem.


Tungen lige i munden.
"A gaf bli´ miner o miner"